Je Dosha in balans met AyurYoga – Hotel & Wellness ZUIVER

Je Dosha in balans met AyurYoga

Ayurveda en yoga gaan hand in hand, maar heb je ook weleens van ayurvedische yoga gehoord? Bij ayurvedische yoga draait het om het in balans brengen van je Dosha’s, ook wel Vata, Pitta & Kapha genoemd. Want net zoals iedereen de vruchten plukt van een gepersonaliseerd dieet, zo ook, zal iedereen meer profijt hebben van een gepersonaliseerde yoga routine. In dit artikel  lees je meer over de 3 Dosha’s en hoe je deze door middel van voeding en lifestyle aanpassingen in balans kunt brengen. Herken jij jezelf in 1 of meerdere Dosha’s dan kan je onderstaande yogaoefeningen, ook wel Asanas, in je dagelijkse routine toevoegen.

Vata Dosha – Luchtelement – Energiek en Inspirerend

Het dromerige en ietwat nerveuze karakter van Vata Dosha vraagt om Asanas die kalmeren en gronden. Het is belangrijk om een rustige en diepe ademhaling te beoefenen en vooral niet te snel te bewegen. Hierbij 5 oefeningen die Vata in balans brengt:

Tadasana – berghouding

Tadasana is een staande houding die zorgt voor gronding en stabiliteit, door de aandacht naar de benen, voeten en tenen te brengen verbind je je met het aarde-element.

Salabhasana – sprinkhaan

Salabhasana is een pose waarbij de energie naar het gebied rondom de navel gaat, dit zorgt voor een goede stoelgang en daarbij verwarmt het je lichaam.

Sukhasana – kleermakerszit

Sukhasana is een zittende pose waarbij de billen en het eerste Chakra verbonden zijn met de aarde, en dit zorgt voor gronding en ondersteuning van Vata. Focus je op een neerwaartse beweging waarbij je de aandacht naar je staartbeen brengt.

Viparita Karani – gebroken kaars

Viparita Karani is een herstellende pose die het zenuwstelsel kalmeert en zorgt voor gezonde nachtrust. Hou de pose minimaal 20 min aan om van de voordelen te kunnen genieten. Indien je meer gronding nodig hebt kan je jezelf toedekken met een deken en een oogkussen gebruiken.

Savasana – lijkhouding

Savasana is voor velen het favoriete moment van de yoga les, maar weet je dat het ook meteen de belangrijkste pose in yoga is? Savasana zorgt voor rust en herstel en heeft vele voordelen zoals het kalmeren van je zenuwstelsel, het verlagen van je bloeddruk enzovoorts. Vata profiteert van een uitgebreide Savasana die wel 20 minuten mag duren, voor extra aarding en comfort dek je jezelf toe met een warme deken en een oogkussen en eventueel een hand op je onderbuik.

Pitta Dosha –  Vuurelement – Concentratie en Transformatie

In het dagelijks leven zijn de Pitta’s onder ons vurig, competitief en weten ze van aanpakken. Het is daarom dat je Asanas wil beoefenen die kalmeren en verkoelen. Wees tijdens het beoefenen van yoga lief voor jezelf, niks hoeft perfect en wees niet bang om te lachen.

Breng Pitta in balans met deze 5 Poses:

Balasana – kindhouding

Balasana is een houding waarin je jezelf kan overgeven aan de aarde, door je zintuigen naar binnen te brengen, kalmeer en verkoel je het vurige element van Pitta.

Parshva Sukhasana – zittende eenvoudige zijwaartse buiging

Parshva Sukhasana is een eenvoudige houding met een groot effect, door het uitrekken van de flanken geef je je organen de ruimte om afvalstoffen en overtollige hitte af te voeren.

Paschimottanasana – voorwaartse zittende buiging

Paschimottanasana is een grondingsoefening die ervoor zorgt dat de scherpe kwaliteit van Pitta tot rust komt, het kalmeert het zenuwstelsel en zorgt daarbij ook voor verkoeling.

Bhujangasana – cobrahouding

Bhujangasana is een achteroverbuiging die het gebied rond het hart opent, zorgt voor een goede bloedcirculatie en daarbij Pitta kalmeert.

Anjaneyasana – lage lunge

Anjaneyasana is wederom een pose waarbij je het gebied rondom het hart opent wat zorgt voor een goede bloedcirculatie en Pitta kalmeert

 

Kapha Dosha – Aarde Element – Gronding en Stabiliteit

Kapha Doshas profiteren van net even wat meer actie, denk daarbij aan snellere bewegingen en minder diepe en lange ademhalingen dan bijvoorbeeld Vata. Je wil het lichaam vitaliseren, en energiekanalen openen die zorgen voor enthousiasme en vreugde.

Salamba Sarvangasana – schouderstand

Salamba Sarvangasana is de ideale pose voor Kapha, door de focus naar boven ofwel de voeten te verleggen zorg je voor een opfrisser bij Kapha. Daarbij zorgt deze houding ook voor een verminderde zwelling in de benen en gaat het vermoeidheid tegen.

Halasana – ploeg

Voor een perfecte flow beoefen je Halasana nadat je uit Salamba Sarvangasana komt. Deze pose zorgt voor een goede circulatie en bevordert de spijsvertering. Twee dingen die Kapha met zijn koude kwaliteit goed kan gebruiken.

Vasisthasana – zijwaartse plank

Vasisthasana is een echte krachtoefening en door deze gedurende langere tijd aan te houden versterk je de spieren van het lichaam. Daarbij revitaliseert het de geest en zintuigen.

Virabhadrasana II – de krijger II

Virabhadrasana is een pose waar je vaker naar terug wil keren in je routine, push jezelf om de pose langer vast te houden. Deze asana zorgt voor kracht, levenslust en creativiteit.

Surya Namaskar – zonnegroet

Surya Namaskar is een korte sequence met veel voordelen, beoefen de routine na het opstaan en zorg daarbij voor een snelle en efficiënte flow met 1 ademhaling per beweging, dit zal overtollig slijm opruimen en brengt Kapha Dosha in balans.

Ben je benieuwd naar meer tips die je lichaam, geest en ziel in balans brengen, neem dan eens een kijkje op mijn website www.balancedbyayurveda.com

* Sylvana is een gecertificeerde voedings- en lifestylecoach, gespecialiseerd in de Ayurvedische wetenschap. Zij is de oprichter van www.balancedbyayurveda.com, een platform waar zij haar kennis deelt en gepersonaliseerde hulp biedt aan mensen die op zoek zijn naar een gezonde levenstijl.

Ayurveda is het oudste gezondheidssysteem ter wereld, ontstaan in India, en is vooral gericht op voorkomen, d.m.v. een holistische blik op het lichaam, geest en de ziel.