Mobiliteit en Lenigheid – Hotel & Wellness ZUIVER

Mobiliteit en Lenigheid

Hoe lenig iemand is, is voor iedereen verschillend. Sommige mensen kunnen alle kanten op buigen en bewegen terwijl weer andere niet met hun handen voorbij de knieën kunnen komen. Deels komt dit door de natuurlijke aanleg die mensen hebben maar voor een deel komt het ook omdat het lichaam zich aanpast naar wat er van gevraagd wordt. Als je nooit je grenzen opzoekt, zal je ze ook niet kunnen verleggen.

Het hebben van te weinig lenigheid en mobiliteit wordt pas een probleem als de activiteit of sport die je doet, een lenigheid vraagt die er niet is. Het lichaam gaat dan over de grenzen heen wat kan leiden tot blessures. Zo zie je dat veel korte spieren kunnen leiden tot hamstring en liesproblemen in veldsporten zoals voetbal en hockey. Te veel lenigheid zou aan de andere kant ook weer kunnen zorgen voor problemen. Er bestaat dan een grotere beweeglijkheid wat veel moeilijker te controleren is door de spieren wat kan leiden tot instabiliteit.

Yoga

Een sport als yoga kan een uitkomst zijn voor deze problemen. Er wordt aan de ene kant gezocht naar een grotere ‘range of motion’ en aan de andere kant naar kracht en controle in deze moeilijke posities, waardoor alles stabiel blijft. Het is daarom erg goed te combineren met andere sporten. Om deze redenen zitten in de trainingsprogramma’s van FysioConcept yoga-gerelateerde oefeningen om de mobiliteit en stabiliteit van het lichaam te vergroten.

Dit artikel is geschreven door FysioConcept en is gevestigd op onze locatie. Heb je vragen over blessures of trainingen? Neem dan vrijblijvend contact op met FysioConcept via deze link.

Tip: Maak ook kennis met onze sportschool in Amsterdam.