Ja, je kunt zelfs op een bewolkte dag verbranden! – Hotel & Wellness ZUIVER

Ja, je kunt zelfs op een bewolkte dag verbranden!

Buiten zijn is goed voor onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Als je naar buiten gaat, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon.

Het is misschien verleidelijk om zonnebescherming over te slaan als er geen sprake is van prachtig zonnig weer. Maar de ultraviolette (UV) straling van de zon is weliswaar onzichtbaar, maar toch zeer krachtig. UV-straling kan uw huid ook op bewolkte dagen beschadigen en huidschade veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om vaak de schaduw op te zoeken en het hele jaar door zonnebescherming te gebruiken.

Waarom het mogelijk is om te verbranden, zelfs op een bewolkte dag

De UV-straling van de zon is een soort natuurlijke energiebron die we niet kunnen zien. Maar we kunnen de UV-energie van de zon wel voelen. Daarom voelt onbeschermde huid overdag warm of heet aan als de zon schijnt. De UV-straling van de zon is het sterkst en het schadelijkst tussen 10.00 uur en 16.00 uur zomertijd, wanneer de aarde het meest aan de zon wordt blootgesteld. UV-straling wordt nog krachtiger en potentieel schadelijker tijdens de zomer.

De UV-straling van de zon kan worden versterkt en meer schade aanrichten wanneer deze weerkaatsende oppervlakken raakt, zoals water of zand. Het is dus vooral belangrijk om u goed tegen de zon te beschermen als u op plaatsen of in situaties bent waar u met deze zonversterkende factoren te maken krijgt, zoals bijvoorbeeld bij zwemmen.

Het is waar dat wolken wat UV-licht tegenhouden. Maar meer dan 90% van de UV-straling van de zon kan op lichtbewolkte dagen nog steeds door de wolken heen dringen en uw huid laten verbranden.

Wie heeft een verhoogd risico op verbranding?

Sommige mensen hebben een verhoogd risico op verbranding, zelfs op een bewolkte dag. Als u een van de volgende risicofactoren hebt, moet u zich extra goed beschermen tegen de zonnestralen:

  • een lichtere huid of ogen hebben
  • bent in het verleden verbrand door de zon
  • u gebruikt medicijnen die de gevoeligheid voor de zon kunnen verhogen, zoals antibiotica en anticonceptiepillen
  • bepaalde huidverzorgingsproducten gebruikt waarvan bekend is dat ze het risico op verbranding verhogen, zoals retinoïden en benzoylperoxide

Samenvatting

Bescherming tegen de zon is niet alleen op zonnige dagen nodig, maar elke dag – zelfs als het bewolkt is. De zon is een krachtige bron van ultraviolette straling die aanzienlijke schade kan veroorzaken, waaronder het verbranden van de huid. Ongeacht uw huidskleur, is het belangrijk om uw huid te beschermen tegen UV-straling. Houd uw huid veilig op bewolkte dagen en elke dag door een goede zonbeschermingsroutine te volgen.