Creëer een bewust leven met deze tips – Hotel & Wellness ZUIVER

Creëer een bewust leven met deze tips

Volgens Ayurveda is Dinacharya, ook wel dagelijkse routine genoemd, van groot belang voor een gezonde levensstijl. Hierbij deel ik een reeks aan rituelen die simpel zijn, maar een groot effect hebben op je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Je kunt deze rituelen langzaam introduceren tijdens je ochtendroutine.

*Om je ochtendroutine aan te passen of uit te breiden adviseer ik je om dit stap voor stap te doen. Door iedere week een nieuwe routine te implementeren zorg je ervoor dat je niet overweldigd raakt en dat de routine ook daadwerkelijk een routine wordt.

Vroeg opstaan

‘Morgenstond heeft goud in de mond’ – wie kent deze uitspraak niet? Ook Ayurveda adviseert dat de beste tijd om wakker te worden ongeveer 1,5 uur voor zonsopgang is, genaamd Brahma Muhurta wat creator’s hour betekent.

De beste tijd dus om een moment van zelf creatie in te plannen. Dit doe je d.m.v. meditatie, yoga of een andere vorm van beweging, Pranayama – ademhalingsoefeningen, een intentie te zetten voor de dag, een stukje te schrijven in je dagboek of een paar bladzijdes te lezen van dat boek wat al heel lang ligt te wachten.

Kortom een moment voor jezelf.

Elimineer

Meteen bij het opstaan een bezoek aan het toilet om te elimineren is een teken van een gezonde spijsvertering. Echter is dit niet voor iedereen aan de orde van de dag. Het niet kunnen elimineren kan grote gevolgen hebben op de lange termijn, en wordt in Ayurveda gezien als 1 van de meest belangrijke redenen voor het ontstaan van ziektes.

Komt dit bekend voor, raadpleeg dan eens dit artikel om te kijken hoe je je spijsvertering kan verbeteren.

Poets je tanden en reinig je tong

Het poetsen van de tanden is voor iedereen vaste routine, maar heb je ook weleens gedacht aan het reinigen van je tong?

‘S nachts bouwen zich afvalstoffen op in je lichaam en die afvalstoffen komen als een laagje op je tong te liggen, door elke ochtend dit laagje van je tong te schrapen zorg je ervoor dat deze afvalstoffen niet terug in je lichaam komen, daarbij stimuleer je ook de spijsvertering, zorg je ervoor dat je smaakpapillen beter werken en door het verwijderen van afvalstoffen ga je uiteindelijk ook veroudering tegen. Voor het reinigen van de tong adviseert Ayurveda een koperen tong schraper. Koper heeft een antibacteriële eigenschap en is geschikt voor iedereen.

Start je dag met een glas warm water

Sommige mensen kunnen niet zonder koffie bij het ontwaken. Na een nacht slapen is je lichaam uitgedroogd en heeft het vocht nodig. Door als eerste koffie te drinken zorg je ervoor dat in je diepste lagen van het lichaam cafeïne komt en dit droogt je lichaam nog meer uit. Drink in plaats van koffie een glas warm water, zo help je je spijsvertering en voer je meteen de ‘s nachts aangemaakte afvalstoffen af. Warm water zorgt ook voor een goede stoelgang en hydrateert je lichaam.

Masseer je lichaam met warme olie

Als vaste gast van Zuiver weet je hoe fijn het is om een dagje wellness voor jezelf in te plannen. Je boekt die fijne massage bij je vaste masseur en voelt je als herboren aan het einde van je spa dag. In Ayurveda noemen we dit Snehana, wat liefde betekent en dit komt in de vorm van een dagelijkse Abhyanga – massage met warme olie.

Door jezelf iedere ochtend een korte massage van 10 minuten te geven met warme olie, zorg je ervoor dat je huid wordt gevoed, stimuleer je de circulatie en voer je overtollig vocht af van je lymfeklieren. Dit zorgt vervolgens voor een lichaam vrij van afvalstoffen. Reden genoeg dus om jezelf iedere ochtend een verwenmoment te gunnen.

Mediteer

De ochtend leent zich perfect voor mediteren. Je brein staat nog niet op scherp en dat geeft meer rust en kalmte om die connectie met jezelf aan te gaan en een intentie voor de dag te zetten.

Focus op je ademhaling

In de ochtend is de lucht nog op z’n schoonst en door een paar minuten ademhalingsoefeningen te doen verbeter je de long functie, verhoog je de bloedcirculatie, kalmeert je zenuwstelsel en verminder je daardoor stress.

Hierbij een simpele ademhalingsoefening die je altijd kan doen:

Zit in een comfortabele positie met een rechte rug, sluit je ogen en focus op je normale ademhaling. Vervolgens ga je je ademhaling verdiepen, adem in tot aan je bekkenbodem, dan je buik, middenrif en borstkas. Adem vervolgens uit, borstkas, middenrif, buik en als laatste je bekkenbodem. Herhaal dit 10 rondes en eindig zoals je begon, door te focussen op je normale ademhaling.

Beweeg

Wat is het een heerlijk gevoel als je er al voor de dag is begonnen, een workout op hebt zitten.

De workout hoeft geen uur te duren om velen positieve effecten te hebben op je lichaam en geest. Door iedere ochtend 15 minuten wat rek en strek oefeningen te doen, zorg je voor een goede circulatie. Daarbij zorgt beweging ervoor dat je makkelijker naar het toilet kan en dit zorgt er weer voor dat je alle afvalstoffen kwijt raakt. Bewegen zorgt er ook voor dat je Agni of spijsvertering, wakker wordt en het houdt je lichaam en geest gezond en sterk.

Neem een douche of bad

Spoel de overtollige olie weg van je moment zelfliefde en maak je klaar voor de dag.

Geniet van een gezond en licht ontbijt

Volgens Ayurveda is je Agni, spijsvertering, op zijn sterkst als de zon het hoogst staat, dit is tussen 12 en 14 uur. Dit betekent dat je spijsvertering nog niet goed werkt als je net wakker bent. Daarom is het verstandig om je ontbijt licht en makkelijk verteerbaar te houden.

Door het hebben van een dagelijkse routine kalmeer je je zenuwstelsel, wat zorgt voor een vermindering van stress, spanning en angstaanvallen en creëer je daarnaast een gezonde basis voor lichaam en geest.

Indien je vragen hebt over het aanpassen van je routine of een andere vraag over Ayurveda verwijs ik je graag door naar www.balancedbyayurveda.nl

* Sylvana is een gecertificeerde voedings en lifestyle coach, gespecialiseerd in de Ayurvedische wetenschap. Zij is de oprichter van www.balancedbyayurveda.nl, een platform waar zij haar kennis deelt en gepersonaliseerde hulp biedt aan mensen die op zoek zijn naar een gezonde levenstijl.

Ayurveda is het oudste gezondheidssysteem ter wereld, ontstaan in India, en is vooral gericht op voorkomen, d.m.v. een holistische blik op het lichaam, geest en de ziel.