Nieuw jaar, nieuwe kansen! Hoe zorg je ervoor dat je jouw goede voornemens volhoudt? – Hotel & Wellness ZUIVER

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Hoe zorg je ervoor dat je jouw goede voornemens volhoudt?

Het is weer bijna zo ver: het nieuwe jaar staat voor de deur! Voor veel mensen betekent dat een frisse start, een tijd om nieuwe doelen te stellen en om te werken aan een betere versie van zichzelf. Helaas geven veel mensen hun goede voornemens al snel weer op. Hoe zorg je ervoor dat jij niet bij die groep hoort, maar jouw voornemens wél volhoudt? Wij geven je graag een aantal tips.

1. Begin met het stellen van een realistisch doel

Als je een realistisch doel voor ogen hebt, is de kans groter dat je het ook echt behaalt. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch stellen veel mensen zichzelf te onrealistische doelen. Zorg ervoor dat de doelen die je stelt ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Wil je graag beginnen met sporten? Schrijf jezelf niet direct in voor een marathon, maar ga bijvoorbeeld een of twee keer per week naar de sportschool. Door je doelen klein te houden, is de kans op slagen groter en dit werkt motiverend. Je bouwt op deze manier langzaam maar zeker aan een nieuwe gewoonte, wat de kans op slagen alleen maar vergroot.

2. Maak een plan

Een goed en realistisch doel stellen is belangrijk, maar niet voldoende. Naast het stellen van je doel, heb je ook een plan nodig om je doel te kunnen bereiken. Wanneer ga je ermee beginnen? Hoe ga je het aanpakken? Bedenk hoe je jouw doel gaat bereiken en zet het op papier. Daarnaast is het ook handig om een deadline te stellen, zodat je weet wanneer je het doel bereikt wilt hebben of in ieder geval voortang wilt zien.

3. Vertel het je omgeving

Door je goede voornemens te delen met de mensen om je heen, voel je je meer verantwoordelijk om deze doelen ook echt te gaan bereiken. Bovendien kun je door je voornemens te delen, ook gemakkelijker iemand vinden om je te helpen en te motiveren op momenten dat het moeilijker wordt.

Benieuwd naar de goede voornemens van het team van Zuiver?

Het komende jaar gaan wij:

 • Iedere dag naar buiten voor een (korte) wandeling
 • Iedere week (minimaal) een keer naar de sportschool
 • Iedere dag stilstaan bij de dingen waar we dankbaar voor zijn

Of het nu gaat om het verminderen van schermtijd, vroeger naar bed gaan of gezonder eten, het behalen van je goede voornemens kan echt. Focus je op hetgeen wat je wilt bereiken en maak het vooral ook leuk voor jezelf. Op deze manier richt je je op het positieve en wordt het zelfs leuk om aan je goede voornemens te werken.

Tip: Bekijk ook eens onze sportschool met wellness!

Andere goede voornemens die je leven een boost geven:

Minder alcohol drinken

Minder alcohol drinken kan verschillende voordelen hebben voor de algemene gezondheid en het welzijn. Enkele van de redenen waarom minder alcohol drinken gunstig kan zijn zijn:

 • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Overmatig alcoholgebruik kan het risico op hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes verhogen. Minder alcohol drinken kan deze risico’s helpen verminderen en de algehele cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
 • Verbeterde leverfunctie: De lever is verantwoordelijk voor het afbreken van alcohol, en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverschade en ziekte. Minder alcohol drinken kan de druk op de lever verminderen en de algehele leverfunctie verbeteren.
 • Verbeterde geestelijke gezondheid: Overmatig alcoholgebruik kan het risico op depressie, angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen verhogen. Minder alcohol drinken kan deze risico’s verminderen en de algehele geestelijke gezondheid verbeteren.
 • Betere slaap: Overmatig alcoholgebruik kan de kwaliteit van de slaap verstoren, wat leidt tot slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Minder alcohol drinken kan helpen de slaap en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.
 • Verbeterde lichamelijke conditie: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot gewichtstoename en verminderde lichamelijke conditie. Minder alcohol drinken kan de lichamelijke conditie en algemene gezondheid verbeteren.
 • Verbeterde relaties: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot conflicten en moeilijkheden in persoonlijke relaties. Minder alcohol drinken kan de communicatie en algemene relaties helpen verbeteren.
 • Beter financieel welzijn: Overmatig alcoholgebruik kan een aanzienlijke financiële last zijn. Minder alcohol drinken kan helpen geld te besparen en het algemene financiële welzijn te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat matig alcohol drinken over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste volwassenen, en dat de beslissing om wel of niet te drinken gebaseerd moet zijn op persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Bovendien zouden sommige mensen helemaal geen alcohol moeten drinken, zoals zwangere vrouwen, mensen met bepaalde medische aandoeningen en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Minder druk maken om dingen

Stress is een normale reactie op moeilijke situaties, maar overmatige stress kan negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen stress te verminderen en de neiging tot overmatig piekeren te verminderen:

 • Beoefen mindfulness: Mindfulness praktijken zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling kunnen helpen stress te verminderen door het bewustzijn naar het huidige moment te brengen, en negatieve gedachten en gerommel te verminderen.
 • Geef prioriteit aan zelfzorg: Gezond eten, sporten en zorgen voor je fysieke gezondheid kunnen het mentale welzijn verbeteren en stress verminderen.
 • Leer nee te zeggen: Stel grenzen en leer nee te zeggen tegen verplichtingen of activiteiten die niet belangrijk of overweldigend zijn, en concentreer je op wat echt belangrijk voor je is.
 • Oefen ontspanningstechnieken: Ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning, geleide beeldvorming en autogene training kunnen helpen de spierspanning te verminderen en een gevoel van rust te bevorderen.
 • Zoek sociale steun: Breng tijd door met vrienden en familie, en bereik mensen die je vertrouwt als je behoefte hebt om te praten.
 • Time management: Gebruik uw tijd efficiënter door doelen te stellen, taken te prioriteren, te delegeren en grote taken in kleinere brokken te verdelen.
 • Negatieve gedachten uitdagen: Leer negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen, en vervang ze door meer positieve en realistische gedachten.