Ademhaling – Hotel & Wellness ZUIVER

Alles over een gezonde ademhaling

Een ongezonde ademhaling kan zorgen voor klachten

Ademen, het lijkt zo vanzelfsprekend. We doen het elke dag, elk uur en elke minuut. Echter hebben veel mensen last van een verkeerde ademhaling. Een gezonde ademhaling is erg belangrijk omdat het helpt bij het zuiveren van ons lichaam van afvalstoffen en het leveren van zuurstof aan onze cellen. Een gezonde ademhaling kan ook stress verminderen en helpen bij het verbeteren van de concentratie en energiebalans. Een ongezonde ademhaling, zoals bijvoorbeeld het vasthouden van adem of oppervlakkig ademhalen, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en angst.

Lees op deze pagina meer over een gezonde ademhaling.

Symptomen ongezonde ademhaling

Er zijn verschillende tekenen die kunnen aangeven dat je niet goed ademt, hieronder enkele voorbeelden:

 • Oppervlakkig ademhalen, waarbij je meer gebruik maakt van de bovenste delen van je longen en niet van de onderste delen.
 • Vasthouden van adem of onregelmatige ademhaling
 • Ademhaling met een hoge frequentie, waarbij je snel en oppervlakkig ademt.
 • Gevoel van benauwdheid of kortademigheid
 • Hoofdpijn, vermoeidheid of angst
Ademhalingsoefeningen

Rustig ademen

Rustig ademen heeft verschillende voordelen voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Hier zijn enkele redenen waarom rustig ademen goed voor je is:

 1. Stressvermindering: Rustig ademen activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het verminderen van stressreacties. Het helpt de hartslag te verlagen, de bloeddruk te verlagen en de productie van stresshormonen, zoals cortisol, te verminderen. Dit kan je een gevoel van kalmte en ontspanning geven, zelfs in stressvolle situaties.
 2. Verbeterde zuurstofopname: Diep en rustig ademen zorgt ervoor dat je meer zuurstof naar je longen en lichaamsweefsels krijgt. Dit bevordert een betere zuurstofopname en bloedcirculatie, waardoor je energieniveau kan toenemen en je concentratie en alertheid verbeteren.
 3. Ontspanning van spieren: Door rustig en diep te ademen, bevorder je de ontspanning van je spieren. Dit kan helpen bij het verminderen van spanning en stijfheid in het lichaam, vooral in gebieden zoals de schouders, nek en kaak, die vaak gespannen zijn als reactie op stress.
Ademhalingsoefeningen

Wanneer lucht via de neus binnenkomt, wordt het gefilterd en opgewarmd

Ademen door de neus

Ademhalen door de neus kan gezonder zijn dan ademhalen door de mond, omdat de neus natuurlijke filtratie- en verwarmingseigenschappen heeft. Wanneer lucht via de neus binnenkomt, wordt het gefilterd en opgewarmd. Dit kan helpen bij het verminderen van de kans op ziekteverwekkers en irriterende stoffen die de longen binnendringen. Bovendien kan ademhalen door de neus ook helpen bij het verminderen van droge mond, snurken en moeite met ademhalen tijdens het slapen.

Wat is chronische hyperventilatie?

Wanneer je niet goed ademt, bestaat de kans dat je last krijgt van chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie is een aandoening waarbij iemand vaak te veel ademt, waardoor de balans van zuurstof en koolstofdioxide in het lichaam verstoord raakt. Dit kan leiden tot een verminderde hoeveelheid zuurstof in het bloed en een verhoogde hoeveelheid koolstofdioxide.

 • Oppervlakkig ademhalen
 • Snel ademhalen
 • Benauwdheid
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Pijn op de borst
Meer informatie
Open chat
Bereikbaar van 10:00 - 17:00 uur
Bereikbaar van 10:00 - 17:00 uur. U kunt Whatsapp gebruiken voor het stellen van een vraag. Een reservering kunt u uitsluitend maken via zuiveramsterdam.nl/reserveren