Een dagje naar de sauna is natuurlijk lekker ontspannen. U ontspant zowel uw lichaam als uw geest en waant zich in een heerlijke oase van rust en luxe. Het is dan ook niet gek dat u zich na een dagje bij Zuiver compleet ontspannen en gelukkig voelt. Maar wist u dat dat geluksgevoel veroorzaakt wordt door het gelukshormoon serotonine? We vertellen u graag meer over dit stofje en de werking ervan op uw geluksgevoel.
Wat is serotonine?
Serotonine is een signaalstofje, ook wel neurotransmitter genoemd. Dit stofje heeft een kalmerende werking en heeft effect op uw geluksgevoel en slaappatroon. Het lichaam maakt dit stofje voor 90% tot 95% in de darmen aan. De overige 5% tot 10% ontstaat in de hersenen.
Wat is het effect van serotonine op het lichaam?
Dat het stofje effect heeft op uw geluksgevoel weet u inmiddels. Daarnaast is het stofje verantwoordelijk voor het reguleren van de volgende processen:
- Uw slaap- en bioritme
- Het ervaren van pijnprikkels
- Het ervaren van een hongergevoel
- Uw spijsvertering
- Uw geheugen en leervermogen
- De mate van zelfvertrouwen
- Uw lichaamstemperatuur
Wanneer dit stofje onvoldoende aanwezig is in het lichaam, kunt u last hebben van onder andere:
- Angst en depressie
- Gewichtstoename
- Spijsverteringsproblemen
- een vermoeid gevoel
- Toegenomen sensitiviteit
- Stemmingswisselingen
- Slapeloosheid
Hoe u zelf uw serotonineniveau kunt verhogen.
Merkt u dat u last heeft van bovenstaande klachten? Dan is het goed mogelijk dat u last heeft van een serotoninetekort. Gelukkig hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet, die u kunt inzetten als eenvoudige serotoninebooster.
1. Voldoende sporten
Sporten verhoogt niet alleen het serotonineniveau, maar ook de werkzaamheid van het gelukshormoon in de hersenen. Het maakt daarbij niet uit of u bijvoorbeeld een rustige yogales volgt of een rondje gaat hardlopen. Elke vorm van fysieke activiteit boost het serotonineniveau.
2. Zorg voor een goed ontbijt
Het is wetenschappelijk bewezen dat het lichaam de eerste twee uur na zonsopgang de meeste serotonine aanmaakt. Begin de dag daarom met een goed en uitgebalanceerd ontbijt, om die aanmaak te stimuleren.
3. Zoek de zon op
Zonlicht bevordert de aanmaak van vitamine D én serotonine. Zelfs op een bewolkte dag bereiken de zonnestralen uw huid en maakt uw lichaam serotonine aan. Ga dus vooral een blokje om óf kom langs bij Zuiver om heerlijk te genieten in een van onze wellness buitenbaden.
4. Zorg voor voldoende ontspanning
Dat te veel stress slecht is voor uw lichaam en geest hoeven we u natuurlijk niet te vertellen. Stress verstoort namelijk onder andere uw serotoninelevel, waardoor een depressief gevoel kan ontstaan. Zorg er daarom voor dat u uw lichaam en geest regelmatig ontspant.
Serotonine en de sauna
Op die laatste tip gaan we graag nog wat dieper in. Het is bewezen dat het lichaam en de geest zich ontspannen door een heerlijk saunabezoek wat automatisch uw serotonineniveau verhoogt. Bij Zuiver waant u zich in een oase van rust in een van onze sauna’s en geniet u van onze fijne baden. U zult volledig ontspannen en opgeladen de sauna weer verlaten.
Met welke voeding kan ik de serotonine aanmaak bevorderen?
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de productie van serotonine kunnen bevorderen. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Tryptofaanrijke voedingsmiddelen: Tryptofaan is een aminozuur dat helpt bij de productie van serotonine. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan zijn onder andere eieren, vis, kip, kaas, noten, zaden, bonen, tofu en sommige groenten zoals spinazie en broccoli.
- Complexe koolhydraten: Serotonine wordt geproduceerd wanneer complexe koolhydraten in de darmen worden afgebroken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten zijn onder andere volkorenbrood, havermout, quinoa, bruine rijst en aardappelen.
- Vitamine B6: Deze vitamine helpt bij de productie van serotonine en andere neurotransmitters. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6 zijn onder andere vlees, vis, volkorenproducten, noten, zaden, bananen en avocado’s.
- Magnesium: Magnesium is een mineraal dat helpt bij de regulering van serotonine. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere volkorenproducten, noten, zaden, groene bladgroenten, avocado’s, yoghurt en bananen.
Houd er wel rekening mee dat een gezonde voeding als basis goed is, maar als je echt serotonine problemen hebt, het beter is om een arts of diëtist te raadplegen.