De post-vakantiedepressie : Zo ga je er mee om!

De post-vakantiedepressie

We weten allemaal dat het op zijn zachtst gezegd moeilijk is om na je vakantie je routine weer op te pakken. Maar weten we ook waarom? Laten we even reëel zijn. We kunnen niet ontkennen dat het post-vakantiesyndroom bestaat, maar het hoeft niet iets te zijn waar we allemaal last van krijgen.

In plaats van de beste technieken te vinden om ermee om te gaan, kijken we liever hoe we het post-vakantiesyndroom kunnen voorkomen.

De post-vakantiedepressie begrijpen –  wat is het en wat zijn de symptomen en gevolgen?

Laat ons wat licht werpen op het onderwerp post-vakantiedepressie en het voor je definiëren.  We zullen ook vertellen waarom het gebeurt en hoe je het bij jezelf of je werknemers kunt vaststellen.

Het Post-Vakantie-Syndroom (PVS) wordt in de volksmond ook wel de blues genoemd. PVS komt meestal voor bij mensen die onlangs weer aan het werk zijn gegaan na een vakantie van een week of langer. Typische symptomen zijn een gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid, een algemeen gevoel van onbehagen, of een onvermogen om stil te zitten.

PVS kan onder meer leiden tot een lagere productiviteit, desinteresse in het werk en voortdurend dagdromen over de volgende vakantie. Al met al is een dip na een vakantieperiode niet prettig. Echter kan je er zelf veel aan doen zodat je kan spreken van een soepele overgang terug naar het werk.

Hoe om te gaan met de blues na de vakantie

Ermee omgaan is geen oplossing. Maar het identificeren van de triggers die de blues teweegbrengen, kan ons helpen ons denkproces om te keren, zodat we niet in de blues raken. Hier is een voorbeeld om het concept te illustreren.

Als je na de vakantie altijd terugkomt op het werk met een gebrek aan focus en een dwalende geest, vraag jezelf dan één ding af. Wat is het dat dit gebrek aan focus triggert? B.v. op vakantie laat je alle stress van je dagelijkse leven los en als je weer aan het werk gaat, komt het allemaal weer terug. Al deze gevoelens blokkeren dan je geest en je vermogen om je helder en geconcentreerd op een bepaalde taak te concentreren. Als dit jouw situatie is, bereid je dan beter voor op je eerste dag, zodat je niet direct vol met stress komt te zitten.

De beste manier om jezelf terug in je dagelijkse routine te helpen is met het volgende:

  • Hervat gezonde gewoonten. Eet een evenwichtig dieet, blijf gehydrateerd, blijf sporten en zorg ervoor dat u voldoende slaap krijgt.
  • Kalmeer in je schema. Als de vakantie voorbij is, moet je terugkeren naar je dagelijkse gewoonten. Voor veel mensen betekent dit minder uren slapen en vroeger opstaan. Om je aan te passen, is het een goed idee om uw wekker vroeger te zetten. Je kunt dit een paar dagen voordat je terugkomt van vakantie doen, zodat je lichaam niet in shock zal zijn op de eerste dag terug.
  • Vermijd om meteen weer aan het werk te gaan. Gun jezelf een paar dagen om je lichamelijk en geestelijk voor te bereiden voordat je weer naar kantoor gaat. Te snel terugkomen in de routine, zonder voldoende overgangstijd kan meer kwaad dan goed doen.
  • Spreid je vakantiedagen. Zoals we al eerder zeiden, is het niet gemakkelijk om na een lange periode weer aan het werk te gaan. Daarom kan het een goed idee zijn om je vakantiedagen te spreiden. Het is vaak beter om het hele jaar door kleine vakanties te nemen in plaats van één lange vakantie.