Stress en voeding – Hotel & Wellness ZUIVER

Regelmatige lichaamsbeweging helpt om stress tegen te gaan, maar ook de juiste voeding kan helpen om meer te ontspannen. Wij hebben vijf natuurlijke antistressvoeding voor u op een rijtje gezet.

1. Walnoten

Noten, en walnoten in het bijzonder, zijn uitstekend powerfood en een ideale snack als u gespannen bent. Walnoten brengen heel wat gezondheidsvoordelen met zich mee: ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren (die het risico op depressies verminderen) en tryptofaan. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van het feelgoodhormoon serotonine. Een handje noten per dag is dus een simpele manier om uw humeur te boosten. Geen fan van noten? Consumeer dan zeker voldoende andere omega 3-vetzuren, zoals vette vis of avocado’s.

2. Havermout

Havermout is veel meer dan het perfecte ontbijt voor lopers. Als u een drukke, stressvolle dag voor de boeg hebt, dan kan een kommetje havermout rustgevend werken. Havermout zit boordevol vezels en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast is dit graan, net als walnoten, rijk aan tryptofaan en dus een natuurlijke humeurbooster. Tip: voeg wat schijfjes banaan toe aan je havermout, strooi er wat kaneel over en werk af met wat honing. Deze combinatie vermindert niet enkel stress, maar versterkt ook je immuunsysteem.

3. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten hoge concentraties foliumzuur. Uw lichaam heeft deze vitamine B nodig om de neurotransmitter dopamine aan te maken, een ander feelgoodhormoon dat depressieve gevoelens kan verminderen. Daarnaast zijn groene bladgroenten ook rijk magnesium: een mineraal dat bekendstaat om de stress reducerende eigenschappen.

4. Blauwe bessen

Blauwe bessen bevatten een grote hoeveelheid anthocyanen. Deze antioxidanten leveren heel wat gezondheidsvoordelen op en zijn doeltreffend om stress te verminderen. Blauwe bessen zijn daarnaast ook rijk aan vitamine C, die je weerstand versterkt.

5. Pure chocolade

Naast het feit dat het eten van chocolade u sowieso gelukkig maakt, heeft de consumptie ervan ook een positief effect op je hersenen. Zo blijkt dat pure chocolade eten (met een cacaogehalte van minstens 70%) stress en ontstekingen vermindert. Daarnaast is cacao een uitstekende bron van magnesium.

Wat moet je niet drinken bij stress?

Als u te veel cafeïne drinkt kan dit leiden tot stressgevoelens. Als u al in een stressvolle periode zit is het verstandig om minder cafeïne te drinken. Het kan het hormoon cortisol verminderen en het gevoel van stress langer laten aanhouden.

Welke voeding is rustgevend?

Deze 8 ingrediënten werken rustgevend

We merken het allemaal wel eens dat we onrust of stress ervaren. Wilt u graag even ontspannen? Wij hebben een paar ingrediënten voor je die rustgevend werken. Wat is het grote geheim daarvan? Magnesium en Tryptofaan! Tryptofaan helpt bij de gevoelens van onrust tegen te gaan. Hierdoor komt er een geluksstofje vrij, namelijk serotonine.

Deze 8 ingrediënten werken rustgevend

1.Banaan
Banaan is gevuld met tryptofoon, maar ook met twee mineralen die ervoor zorgen dat u spieren beter kunnen ontspannen. Namelijk, kalium en magnesium. Banaan bevat ook nog eens vitamine B-6. Door deze vitamine komt er melatonine vrij, die erg goed je slaap bevorderd.
2. Chocola
In chocolade zitten de hormonen serotonine en endorfine. Deze hormonen zorgen voor een ontspannen gevoel. En chocolade is natuurlijk altijd een goed idee om in alle rust even van te genieten.
3. Honing
In honing zit veel tryptofaan die ervoor zorgt dat uw zenuwen kalmeren. Bent u gespannen of heeft u gewoon even zin in een kalm momentje? Voeg dan een beetje honing in uw thee.
4. Noten en zaden
Noten en zaden bevatten veel magnesium en zink. Lekker een serie op de bank kijken met een schaaltje noten is dus altijd een goed idee.
5. Bleekselderij
Inmiddels weten we van bleekselderij dat het stress verminderd. Ook verlaagt het nog eens uw bloeddruk. Een sapje met bleekselderij als tussendoortje om even te kalmeren is ook altijd een goed idee.
6. Kamille
Kamillethee zorgt ervoor dat u even rust krijgt in het lichaam en in het hoofd. Kamille helpt tegen rusteloosheid, stress en ook angsten. Kamille is daarom ook een natuurlijk geneesmiddel.
7. Havermout
Havermout bevat ook veel tryptofaan, wat zorgt voor een hogere productie van het geluksstofje serotonine. Havermout zorgt voor een rustgevende werking op het lichaam. Havermout bevat veel vitamine B6, die weer stress verlaagt.
8. Kersen
In kersen zit melatonine, dat is een stofje die uw slaap bevorderd. Het kalmeert u niet alleen, maar het is ook nog eens een goede snack.

Wat moet je eten bij angsten?

Heeft u regelmatig last van angst aanvallen en weet u niet hoe u hiervan afkomt? Wij hebben 5 voedingsmiddelen voor u op een rijtje gezet die in ieder geval kunnen helpen bij het voorkomen van je aanvallen

1. Complexe koolhydraten

Eten wat langzaam verteerd wordt, zoals quinoa, zilvervliesrijst, aardappelen, linzen en bonen zorgen op die manier ervoor dat je bloedsuikerspiegel laagt blijft. Hierdoor voelt u zich meer ontspannen. Eten wat rijk is aan volkoren granen kan u ook helpen om rustig te blijven.

2. Spinazie

Magnesiumtekort kan leiden tot angst- en paniekaanvallen. Meer magnesium eten zorgt er dus voor dat u minder last hebt van angst. In spinazie zit veel magnesium en zou uw daarom goed kunnen helpen als u last heeft van angst- en paniekaanvallen.

3. Cashewnoten

Cashewnoten bevatten veel zink. En laat zink uw nou net helpen tegen het verminderen van angsten. Ander eten dat boordevol zink bevat zijn rundvlees, eigeel, lever en oesters.

4. Zalm

Niet alleen zalm bevat veel eiwitten, kalium en vitamine B12, maar je vindt er ook veel omega-3 vetzuren in. Omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van angst.

5. Avocado’s

Avocado bevat veel vitamine B, deze vitamine zorgt ervoor dat de angst afneemt. Tegenwoordig zijn de avocado’s helemaal in en hebben we ondertussen geen excuus meer nodig om overal avocado bij te eten. Ook zit er veel vitamine B in amandelen, pecannoten en linzen.

Antioxidanten

Het genoeg binnenkrijgen van antioxidanten is ook belangrijk om angsten te voorkomen. Denk hierbij aan het eten van artisjokken of rode bieten. U kunt antioxidanten ook terugvinden in specerijen, zoals gember of kurkuma
Welke vitamines zijn belangrijk Fruit zit boordevol vitamine C. Dat is bekend. Maar welke vitamines zijn nog meer belangrijk voor uw lichaam? Ieder lichaam heeft vitamines nodig. Ze helpen u om gezond te blijven. Vitamine kun je binnenkrijgen door gezonde voeding of via voedingssupplementen.

Dertien vitamines

Er zijn 13 verschillende vitamines. Zo zijn er 4 vitamines die oplosbaar zijn in vet en negen die oplosbaar zijn in water. De 4 vitamines die oplosbaar zijn in vet zijn, A, D, E en K. Die slaat je lichaam op. De vitamines die oplosbaar zijn in water zijn, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C. Uw lichaam houdt deze stoffen niet goed vast en daarom is het belangrijk dat u deze dagelijks aanvult. De hoeveelheid vitamines is voor ieder lichaam anders. Het hangt af van uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld, uw leeftijd, zwangerschap op ziekte. In stressvolle periode ondersteunen vitamine B11 en vitamine 5. Verder zorgen de vitamines B1, B3, B6, B12 en vitamine C voor een heldere geest.

Ook interessant: Stress verminderen met deze tips

Open chat
Bereikbaar van 10:00 - 17:00 uur
Bereikbaar van 10:00 - 17:00 uur. U kunt Whatsapp gebruiken voor het stellen van een vraag. Een reservering kunt u uitsluitend maken via zuiveramsterdam.nl/reserveren