Houden van jezelf – 3 tips voor het ontwikkelen van meer zelfcompassie – Hotel & Wellness ZUIVER

Houden van jezelf – 3 tips voor het ontwikkelen van meer zelfcompassie

Liefde, we hebben het allemaal nodig. In relaties met anderen, maar ook met onszelf. Toch is zelfliefde iets wat vaak moeilijk op te brengen is. We oordelen onszelf te hard, zijn streng voor onszelf en vergelijken onszelf vaak met anderen.
Dit alles kan ertoe leiden dat we ons minderwaardig voelen en onszelf niet goed genoeg vinden. Zonde toch? Zelfcompassie kan er namelijk echt voor zorgen dat je je gelukkiger voelt.
In deze blog geven we je graag een aantal tips, om meer te houden van jezelf. Zelfcompassie kun je namelijk trainen.

 

Kies voor zachte woorden

We kennen het allemaal wel, dat stemmetje in je hoofd, die je alsmaar zegt dat je niet goed genoeg bent, of dat je niet goed genoeg presteert. Strenge, negatieve en harde woorden. We zijn ons er vaak niet eens bewust van, maar de manier waarop je tegen jezelf praat is heel belangrijk. Wanneer je negatief tegen jezelf praat, resulteert dit vrijwel direct in meer stress.
Probeer eens bewust te luisteren naar deze negatieve woorden en daarna te kijken naar hoe je deze woorden een positieve draai kunt geven, met meer zachtheid en liefde. Praat tegen jezelf hoe je tegen je beste vriend praat.

 

Plan tijd in voor jezelf

Door tijd te besteden aan jezelf en in deze tijd echt alleen te doen wat je zelf wilt, werk je ook aan zelfliefde. Waar word je nou echt blij van? En wat geeft je energie? Of het nou gaat over het lezen van een boek, een lange wandeling maken of juist lekker een middagje luieren op de bank, het is allemaal goed! Denk bijvoorbeeld ook eens aan het boeken van een ontspannende massage. Zie deze tijd niet als nutteloos, maar juist als heel erg nuttig. Tijd voor jezelf nemen is belangrijk, geef hier dus prioriteit aan en plan deze tijd bewust in.

Overwin je perfectionisme

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en zal veel tijd kosten, maar het gaat je tegelijkertijd ook ontzettend veel opleveren als je gaat starten met het overwinnen van je perfectionisme.

Een aantal tips die kunnen helpen in dit proces:

  • Ga op zoek naar de reden van je perfectionisme. Waarom wil je alles altijd perfect doen? Ben je op zoek naar bevestiging? Waar denk je dat dit vandaan kan komen?
  • Verander je denkpatroon als het gaat over het maken van fouten. Fouten maken mag en het maken van fouten zorgt juist voor ontwikkeling en groei. Wees je hiervan bewust.
  • Stap uit je comfortzone. Om aan de slag te gaan met de bovenstaande tip, is het goed om eens wat vaker uit je comfortzone te stappen. Doe eens iets wat je leuk lijkt om te doen, maar waar je eigenlijk niet zo goed in bent. Denk aan iets creatiefs als tekenen, of het beoefenen van een bepaalde sport. Je zult fouten gaan maken, maar dit kan juist een stuk van de angst wegnemen.
  • Leer prioriteiten te stellen. Door te leren om prioriteiten te stellen en dingen los te laten die niet belangrijk zijn, kan het je helpen om minder druk te voelen om alles perfect te doen.

Tip: lees ook: ”zo ervaar je meer balans in je leven”