Gemberthee – Hotel & Wellness ZUIVER

Gemberthee

Gemberthee wordt gemaakt van gedroogde of verse gember. Gemberthee heeft een verwarmende, licht kruidige smaak. U kunt zelf gemberthee zetten door verse gember in een mok te raspen of in plakjes te snijden, of gedroogde, losse stukjes of theezakjes kopen.

Wanneer u verse gember gebruikt dan is het de bedoeling dat u het een paar minuten in laat trekken. Zo kunnen de oliën van de gember in het water trekken.

Wat is de geschiedenis van gemberthee?

Gemberthee heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot China, zo’n 5.000 jaar geleden, waar het van oudsher werd gebruikt als een gezondheidstonicum. Gember werd veel later in Europa geïntroduceerd, oorspronkelijk als een culinaire specerij.

Wat zijn de 4  belangrijkste gezondheidsvoordelen van gemberthee?

Gemberthee is al jaren fameus als een lichte en gezonde thee. Het bevat namelijk vele vitamines, mineralen en antioxidanten. Het drinken van gemberthee heeft dan ook een positieve invloed op ons lichaam. Deze positieve werking kan zich op verschillende manieren uiten.

1. Kan helpen om spijsverteringsproblemen te verlichten

Gemberthee is waarschijnlijk het meest bekend om zijn vermogen om spijsverteringsproblemen te verzachten, en in het bijzonder om misselijkheid te helpen verlichten. Een studie suggereert zelfs dat het net zo effectief kan zijn als sommige medicijnen, maar met minder bijwerkingen, in het geval van ochtendmisselijkheid.

2. Ontstekingsremmend

Gember bevat belangrijke fytonutriënten, bekend als gingerolen, en onderzoek heeft aangetoond dat deze een antimicrobiële en ontstekingsremmende werking kunnen hebben die, wanneer gedronken als thee, kan helpen bij de ondersteuning van een gezond microbioom.

3. Kan helpen om de bloeddruk te verlagen

Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat degenen die dagelijks gember consumeerden een verlaagd risico op hypertensie hadden. Hoewel de studie niet specifiek naar gemberthee keek, kan het nuttig zijn om gemberthee te consumeren als je een hoge bloeddruk hebt.

4. Kan helpen bij gewichtsverlies

Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar de voordelen van gember op het gebied van gewicht en gewichtsverlies. Een overzicht van dit onderzoek wees uit dat gember een positieve invloed kan hebben op overgewicht door een aantal verschillende mechanismen, waaronder eetlustbeheersing en verhoging van de thermogenese (warmteproductie). Nogmaals, dit onderzoek is niet specifiek gericht op gemberthee, maar het kan heilzaam zijn om gemberthee op te nemen als onderdeel van een evenwichtig dieet.

Contra-indicaties

Hoewel gember dus supergezond is, is het oppassen geblazen als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed. Daarnaast kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Heb je galstenen of problemen met je galblaas? Pas dan ook op met grote hoeveelheden gember. En raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.

Hoe maak je gemberthee?

In slechts enkele stappen kan u zelf genieten van een heerlijke gemberthee. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe u verse gemberthee maakt met twee lekkere variaties!

Basisrecept: Verse gemberthee met citroen en honing

  1. Breng 1 liter water aan de kook
  2. In de tussentijd snijdt u de gember in reepjes en verwijderd u de schil
  3. Schenk het hete water in een glas en voeg hier de gember aan toe. U moet nu enkele minuten wachten totdat de oliën vrijkomen.
  4. Voeg eventueel een beetje citroensap toe
  5. Geniet van uw glas gemberthee!

Veel gestelde vragen

Is gember goed voor je maag?

Ja, gember kan goed zijn voor je maag. Gember is een natuurlijk middel dat vaak wordt gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en misselijkheid te verminderen. Het bevat gingerol, een stof die helpt om de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Gember kan ook helpen bij het verminderen van buikkrampen en winderigheid.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat gember niet geschikt is voor iedereen en dat het in sommige gevallen bijwerkingen kan veroorzaken, zoals huidirritatie of maagirritatie. Als je twijfelt of gember geschikt is voor jou, is het aan te raden om een arts te raadplegen.