Wat je eet en hoe je dit verteert is het uitgangspunt voor een gezond leven in de Ayurvedische wetenschap. ‘Alles begint bij de spijsvertering’
Ayurveda noemt de spijsvertering ‘Agni’, wat letterlijk ‘vuur’ betekent, ofwel het transformeren van voedsel in voedingsstoffen om al onze organen en weefsel in het lichaam te kunnen onderhouden. Indien de Agni niet goed werkt kan dit leiden tot een opbouw van gifstoffen of ‘Ama’, en Ama is volgens Ayurveda de belangrijkste oorzaak van ziektes. De eerste tekenen van Ama zijn, vermoeidheid, een zwaar gevoel, constipatie een opgeblazen buik, enzovoorts. Om Ama te voorkomen heeft Ayurveda veel tips die je kunt toepassen, voor, tijdens en na de maaltijd.
Hierbij enkele die van groot belang kunnen zijn:
Eet niet teveel.
Door wat ruimte over te laten kan je maag makkelijker je maaltijd verteren. Een makkelijk meetsysteem hiervoor zijn je handen. Plaats je handen tegen elkaar en vorm een kuipje, de hoeveelheid die hierin past, is perfect voor jou. De eerste oprisping is meestal een indicatie dat je genoeg hebt gegeten.
Eet alleen als je echt honger hebt.
Laat minimaal 3 tot 4 uur ruimte tussen je maaltijden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam alle tijd heeft om een maaltijd goed te verteren.
Maak je lunch de grootste maaltijd.
Volgens Ayurveda is onze Agni op zijn sterkst als de zon op zijn sterkst is, dat betekent dat je zwaarste maaltijd tussen 12 en 14 uur het beste wordt verteerd. Houd het avondeten lekker licht en je staat als een zonnetje op de volgende ochtend.
Drink geen ijskoude drankjes voor, tijdens en na de maaltijd.
Bedenk dat er in je maag een vuurtje zit die wordt gedoofd door ijskoude drankjes. Drink in plaats daarvan warm water of thee tijdens de maaltijd zoals KKV Thee: (1 tl. Komijnzaad, 1 tl. Korianderzaad en 1 tl. Venkelzaad 5 minuten koken, zeven en kleine slokjes tijdens en na de maaltijd.)
Drink daarnaast niet teveel tijdens en na de maaltijd, want ook dit leidt tot een slecht werkende Agni.
Houd je maaltijd simpel.
Wees je bewust van wat er wel en niet bij elkaar past, sommige voedingscombinaties creëren Ama. Die leuke ontbijt recepten op instagram van smoothie bowls met noten, yoghurt en vers fruit zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Vers fruit wordt nooit gegeten samen met ander voedsel volgens Ayurveda. Dit komt omdat vers fruit veel sneller wordt verteerd in je maag. Eet je dit met iets wat moeilijker te verteren is zoals yoghurt, dan gaat het fruit gisten in je maag en dit leidt uiteindelijk in een opbouw van Ama. Wil je toch fruit eten met bijvoorbeeld je havermout recept, kook het dan mee. Ook verschillende dierlijke proteïne samen eten is geen juiste keuze. Wellicht heb je het zelf wel eens ervaren tijden een BBQ. Je eet alles door elkaar, denk hierbij aan kip, hamburgers of vis van de plaat. Na het eten voel je je opgeblazen en krijg je last van gas. Je raadt het al, je spijsvertering heeft het zwaar. Houd het bij 1 dierlijke proteïne en je zult zien dat je je een stuk lichter voelt na de maaltijd.
Eet niet meer na 20 uur ‘s avonds.
Zo zorg je ervoor dat je lichaam ‘s nachts kan opruimen waar dat nodig is. Indien je een “late night snacker” bent heeft je lichaam daar geen tijd voor en dit zorgt ervoor dat je niet goed uitgeslapen wakker wordt.
Spice up your life.
Met behulp van deze kruiden geef je een boost aan dat vuurtje, buiten dat is het ook een heerlijke toevoeging aan je gerechten.
Komijn, koriander, kurkuma, fenegriek, gember, kardamom, zwarte peper en kaneel.
Mocht je dankzij al deze tips toch last hebben van één van de bovenstaande klachten, dan is het handig om eens een Ayurvedische lichaamsreiniging te proberen met een mungsoep of kitchari dieet. De seizoensovergang zomer naar herfst en winter naar lente is daar de ideale tijd voor.
Voor meer informatie of hulp kijk je op www.balancedbyayurveda.com
Meer over Sylvana
Sylvana is gastblogger voor Zuiver. Sylvana is een gecertificeerde voedings en lifestyle coach, gespecialiseerd in de Ayurvedische wetenschap. Zij is de oprichter van www.balancedbyayurveda.nl, een platform waar zij haar kennis deelt en gepersonaliseerde hulp biedt aan mensen die op zoek zijn naar een gezonde levenstijl.
Ayurveda is het oudste gezondheidssysteem ter wereld, ontstaan in India, en is vooral gericht op voorkomen, d.m.v. een holistische blik op het lichaam, geest en de ziel.