Tips om overmatige telefoongebruik te voorkomen – Hotel & Wellness ZUIVER

Tips om overmatige telefoongebruik te voorkomen

Een hele dag lang niet je smartphone, televisie, computer en tablets gebruiken. Voor veel mensen klikt dit als een onmogelijke opgave. Toch is het goed om regelmatig te proberen om je telefoon voor een langere tijd weg te leggen. Je voelt je bevrijd!

Waarom kunnen wij momenteel zo moeilijk zonder telefoon?

Veel mensen worden dagelijks confronteert met berichten op hun smartphone. Je hoort ‘ping’ en je hebt weer een nieuw Whatsapp bericht. Iedere notificatie op je telefoon zorgt voor een soort geluksgevoel waardoor je steeds weer je telefoon blijft pakken. Op werk kan dit er voor zorgen dat je jouw concentratie verliest of dat je niet meer weet wat voor jou belangrijk is. Door een dag je telefoon weg te leggen merk je dat je andere hobby’s gaat ontdekken. Hobby’s waarvan je misschien nooit gedacht zou hebben dat je ze leuk zou vinden!

Volhouden is het belangrijkste!

Om vanuit het niets een dag lang je telefoon weg te leggen is misschien niet direct haalbaar voor je. Maar ga het rustig opbouwen en bereid je rustig voor. Verzin bijvoorbeeld een activiteit die er voor zorgt dat je voldoende afleiding hebt waardoor je niet de neiging hebt om naar je telefoon te grijpen. Je zult merken dat het iedere dag een stukje beter gaat.

Tips om overmatige telefoongebruik te voorkomen

  • Begin de dag ‘s ochtends op een rustige manier en pak niet direct je telefoon. Werk eerst even rustig je ochtendroutine af en bekijk daarna pas wat je hebt gemist op je telefoon.
  • Zet alle meldingen van apps uit. Dan word je niet de hele tijd rechtstreeks verleid om op je telefoon te kijken.
  • Verwijder alle onnodige apps van je smartphone. Apps waar je toch niet zoveel mee doet en eigenlijk ook niet nodig hebt. Denk hierbij ook aan Facebook en Twitter. Als je toch in je pauze even door je facebook tijdlijn wilt scrollen kan dat ook prima in je browser.
  • Laat vrienden en familie weten dat je jouw telefoongebruik wilt verminderen. Zij weten dan waarom je misschien voor een langere tijd niet reageert en kunnen hier dus ook rekening mee houden.

Wist je dat…

Je tijdens een saunabezoek verplicht bent om je telefoon achter te laten in je kluisje? Je zal tijdens zo’n dag merken hoe makkelijk het is om 4-5 uur zonder telefoon door te brengen!