Sauna & hoofdpijn: 7 tips om hoofdpijn na de sauna te voorkomen

Sauna en hoofdpijn

Je kent vast wel dat gevoel. Je hebt net een heerlijk saunabezoek achter de rug en je voelt je heerlijk ontspannen. Maar dan, een paar uur later, voel je opeens een ondraaglijke pijn in je hoofd. Hoofdpijn na een spa bezoek is beslist geen pretje. Maar er is gelukkig wel wat aan te doen. In dit artikel geven we je de top 10 tips om hoofdpijn na saunabezoek te voorkomen.

1. Drink voor en na het saunabezoek voldoende water.

De meeste mensen weten wel dat je tijdens het saunabezoek voldoende water moet drinken. Maar veel mensen vergeten dat het ook belangrijk is om voor en na het saunabezoek voldoende water te drinken. Als je namelijk niet voldoende vocht binnenkrijgt, dan raak je uitgedroogd. En uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn. Dus zorg ervoor dat je voor en na het saunabezoek genoeg water drinkt.

2. Ga niet meteen van de kou naar de hitte

Als je van plan bent om na het saunabezoek even in het koude water te gaan liggen of te douchen, doe dat dan rustig aan. Ga niet meteen van de kou naar de hitte, maar wacht eerst even tot je lichaam weer aan de temperatuurswisseling kan wennen. Anders kan dat namelijk ook hoofdpijn opleveren.

3. Sauna niet te lang

Veel mensen denken dat je langer in de sauna moet blijven om de gezondheidsvoordelen ervan te maximaliseren. Maar dat is niet waar. In feite is het beter om de sauna niet te lang te gebruiken. Te lang in de sauna blijven kan namelijk ook hoofdpijn opleveren. Dus hou het bij een saunabezoek van 10 tot 15 minuten. Lees meer op onze pagina: Hoe lang moet ik in een sauna blijven?

4. Niet te veel eten of drinken voor het saunabezoek

Eten en drinken voor het saunabezoek is niet echt aan te raden. Je lichaam moet namelijk nog energie gebruiken om het voedsel te verwerken. En dan heb je nog niet eens de energie die je lichaam nodig hebt om zich aan te passen aan de hoge temperatuur in de sauna. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Dus eet of drink voor het saunabezoek niet te veel.

5. Niet te veel zweten

Wist je dat te veel zweten ook hoofdpijn kan opleveren? Dit komt omdat je dan te veel vocht verliest. En dat kan weer leiden tot uitdroging en dus hoofdpijn. Dus probeer niet te veel te zweten tijdens het saunabezoek.

6. Ga niet altijd voor de warmste sauna

De temperatuur in de sauna kan hoofdpijn veroorzaken. Dus maak niet elke saunaronde gebruik van de warmste sauna’s. Bij Zuiver hebben we acht verschillende soorten sauna’s waardoor je uitstekend kan afwisselen gedurende de dag.

7. Niet te lang in de stoel liggen

Als je in de sauna zit, is het belangrijk om niet te lang in dezelfde houding te blijven liggen. Dit kan namelijk ook hoofdpijn opleveren. Probeer dus af en toe even te bewegen of in een andere houding te gaan liggen.

Lees ook: Een heerlijke saunabezoek met overnachting