De perfecte powernap – Hotel & Wellness ZUIVER

De perfecte powernap

Onderstaande tips zijn geschreven in de periode van het Corona-virus. Echter zijn deze tips voor altijd van toepassing. Lees ze daarom aandachtig door.

Nu de meeste mensen noodgedwongen thuis moeten blijven beperkt dit ons in het dagelijks leven. Echter biedt deze tijd ook veel kansen. Bijvoorbeeld om weer bij te komen van een drukke en/of stressvolle periode op werk. Heb je tussen het thuiswerken door even tijd voor jezelf? Gun jezelf dan eens een powernap! In dit artikel leggen wij alles uit over de perfecte powernap!

 

De duur van een powernap

Een powernap is kort maar krachtig. Het is daarom niet de bedoeling dat je 2 of 3 uur achter elkaar gaat slapen. Teveel slapen zorgt voor een bijverschijnsel genaamd hypnopompie, ook wel sleep inertia genoemd. Dan voel je je na de powernap gedesoriënteerd en wankel. Er zijn de afgelopen jaren diverse onderzoeken gedaan en volgens de Better Sleep Council is een powernap van 15 á 40 minuten optimaal. Zet je wekker daarom op 30 minuten zodat je altijd zeker bent dat je niet te lang slaapt.

Het juiste moment voor een powernap

Naast de duur van je nap is ook het moment een belangrijke factor. Je wilt namelijk niet dat de kwaliteit van je nachtslaap in het geding komt. Je kan daarom het beste een powernap inplannen tussen 11:30 en 15:00 uur. Plan een ‘middagdutje’ nooit in na 15:00 uur. Daarmee vergroot je de kans dat je niet moe zult zijn rond bedtijd. Ook heb je dan een verhoogde alertheid waardoor inslapen veel moeilijker zal zijn.

Ademhaling

De laatste tip voor een succesvolle powernap is om aandacht te besteden aan je ademhaling. Als je uit het niets gaat liggen dan zit je brein nog vol met indrukken en informatie. Het stormt nog in je hoofd. Maar wanneer je de focus legt op je ademhaling zal je merken dat je sneller ‘wegzakt’. Uit een onderzoek van NASA bleek dat mensen met een goede, rustige ademhaling binnen 5 á 6 minuten weg waren.