5 voordelen van (deels) koud douchen – Hotel & Wellness ZUIVER

5 voordelen van (deels) koud douchen

Koud douchen, het klinkt in eerste instantie waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk. Maar wist je dat (deels) koud douchen, naast dat het onwijs gezond is, ook een mentale boost kan geven? De In dit artikel zullen we een aantal voordelen bespreken van koud afdouchen en hoe deze kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn.

1. Vermindert spierpijn en verbetert het herstel

Koud afdouchen kan helpen om spierpijn te verminderen en het herstel te verbeteren na een workout. Dit komt doordat koud water de bloedvaten vernauwt, waardoor de doorbloeding naar de spieren wordt verminderd. Wanneer je vervolgens uit de douche stapt, worden de bloedvaten weer verwijd en stroomt er zuurstofrijk bloed naar de spieren, wat kan helpen bij het herstelproces na inspanning. Geen slecht idee dus, een koude douche na je sportsessie.

2. Verbetert de bloedcirculatie

Koud afdouchen kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren. Ook hierbij heeft dit te maken met het koude water dat de bloedvaten vernauwt en vervolgens weer verwijdt. Dit kan namelijk helpen om de bloedstroom te verhogen en de bloeddruk te verlagen. Een betere bloedcirculatie kan op zijn beurt bijdragen aan een betere gezondheid van het hart en de bloedvaten.

3. Versterkt het immuunsysteem

Koud afdouchen kan het immuunsysteem daadwerkelijk versterken. Dit komt doordat het koude water het lichaam stress geeft en het stressrespons-systeem in het lichaam activeert. Dit kan de productie van witte bloedcellen stimuleren, wat kan bijdragen aan een betere afweer tegen ziekten en infecties.

4. Verbetert de mentale gezondheid

Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is. Als je weleens koud hebt gedouchte dan herken je vast het gevoel van de ‘’boost’’ die je krijgt.

5. Verbetert de huid en het haar

Wist je dat warm water de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen? Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow. Daarnaast zorgt koud water ervoor dat de haarschubben sluiten, waarvoor het haar er gladder en glanzender uitziet.