De 5 belangrijkste voordelen van koud douchen! (2023 update)

5 voordelen van (deels) koud douchen

Koud douchen, het klinkt in eerste instantie waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk. Maar wist je dat (deels) koud douchen, naast dat het onwijs gezond is, ook een mentale boost kan geven? De In dit artikel zullen we een aantal voordelen bespreken van koud afdouchen en hoe deze kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn.

1. Vermindert spierpijn en verbetert het herstel

Koud afdouchen kan helpen om spierpijn te verminderen en het herstel te verbeteren na een workout. Dit komt doordat koud water de bloedvaten vernauwt, waardoor de doorbloeding naar de spieren wordt verminderd. Wanneer je vervolgens uit de douche stapt, worden de bloedvaten weer verwijd en stroomt er zuurstofrijk bloed naar de spieren, wat kan helpen bij het herstelproces na inspanning. Geen slecht idee dus, een koude douche na je sportsessie.

2. Verbetert de bloedcirculatie

Koud afdouchen kan ook helpen om de bloedcirculatie te verbeteren. Ook hierbij heeft dit te maken met het koude water dat de bloedvaten vernauwt en vervolgens weer verwijdt. Dit kan namelijk helpen om de bloedstroom te verhogen en de bloeddruk te verlagen. Een betere bloedcirculatie kan op zijn beurt bijdragen aan een betere gezondheid van het hart en de bloedvaten.

3. Versterkt het immuunsysteem

Koud afdouchen kan het immuunsysteem daadwerkelijk versterken. Dit komt doordat het koude water het lichaam stress geeft en het stressrespons-systeem in het lichaam activeert. Dit kan de productie van witte bloedcellen stimuleren, wat kan bijdragen aan een betere afweer tegen ziekten en infecties.

4. Verbetert de mentale gezondheid

Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is. Als je weleens koud hebt gedouchte dan herken je vast het gevoel van de ‘’boost’’ die je krijgt.

5. Verbetert de huid en het haar

Wist je dat warm water de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen? Koud water helpt je om de huid weer te hydrateren en de poriën te sluiten. Dit kan helpen om acne te verminderen en geeft je huis een gezonde glow. Daarnaast zorgt koud water ervoor dat de haarschubben sluiten, waarvoor het haar er gladder en glanzender uitziet.

Opbouwen van koud douchen

Als je wilt beginnen met koud douchen en het geleidelijk wilt opbouwen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Begin met lauwwarm water: Begin je douche zoals gewoonlijk met lauwwarm water. Dit helpt je lichaam te wennen aan de temperatuurveranderingen.
 2. Stapsgewijze verlaging van de temperatuur: Na enkele minuten onder de douche te hebben gestaan, verlaag je langzaam de temperatuur. Draai de kraan geleidelijk aan naar een koelere stand.
 3. Focus op de blootstelling: Richt je in het begin op korte blootstellingen aan koud water. Begin met 10-15 seconden en verhoog geleidelijk de duur naarmate je lichaam eraan gewend raakt.
 4. Ademhalingstechnieken: Terwijl het koude water op je lichaam valt, focus je op je ademhaling. Probeer rustig en diep in te ademen en langzaam uit te ademen om jezelf te helpen ontspannen en de kou beter te verdragen.
 5. Stapsgewijze opbouw: Na verloop van tijd kun je de duur van de koude blootstelling verder verlengen. Probeer het geleidelijk op te bouwen tot 1-3 minuten per sessie.
 6. Afwisseling warm en koud: Als je wat meer gewend bent aan koud douchen, kun je experimenteren met afwisseling tussen warm en koud water. Begin met warm water en eindig met een korte periode van koud water. Dit kan extra voordelen bieden voor de bloedsomloop en het immuunsysteem.

Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en je comfortabel te voelen tijdens het proces. Als je ongemak ervaart of je niet goed voelt, stop dan en pas het tempo aan. Het opbouwen van koud douchen vereist tijd en consistentie, dus wees geduldig met jezelf en geniet van de voordelen van deze verkwikkende gewoonte.

Ademhalingtechniek bij koud douchen

Bij koud douchen is een goede ademhalingstechniek essentieel om te ontspannen en het lichaam te helpen zich aan te passen aan de kou. Hier is een eenvoudige ademhalingstechniek die je kunt proberen tijdens het koude douchen:

 1. Diepe ademhaling: Adem diep in door je neus, vul je longen volledig met lucht en voel je buik uitzetten. Houd je adem een paar seconden vast.
 2. Langzame uitademing: Adem langzaam uit door je mond, waarbij je alle lucht rustig uit je longen laat stromen.
 3. Rustig herhalen: Herhaal deze diepe ademhalingstechniek terwijl je langzaam aan het koude water went.

Door diep en rustig te ademen, kun je de natuurlijke stressreactie op koud water verminderen en je zenuwstelsel kalmeren. Hierdoor kun je de kou beter verdragen en jezelf helpen ontspannen tijdens het koude douchen. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en de duur van het koude douchen geleidelijk op te bouwen, vooral als je nieuw bent in deze praktijk. Als je gezondheidsproblemen hebt of twijfelt over koud douchen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een professional.

De functie van koud water tijdens een saunadag

Koud water speelt een belangrijke rol tijdens een sauna dag en is een essentieel onderdeel van het saunabezoek. Het gebruik van koud water, meestal in de vorm van een koude douche, dompelbad, of een ijsbad, heeft meerdere functies en voordelen:

 1. Verkoeling en Temperatuurregulatie: Na een sessie in de sauna, waar je lichaamstemperatuur stijgt door de warmte, helpt koud water om je lichaam snel af te koelen. Dit bevordert de temperatuurregulatie en voorkomt oververhitting.
 2. Verbeterde Circulatie: Het gebruik van koud water zorgt voor vasoconstrictie, waarbij de bloedvaten samentrekken. Dit vermindert de doorbloeding van de huid en spieren, en zorgt vervolgens voor vasodilatatie, waarbij de bloedvaten zich weer verwijden. Dit bevordert de bloedsomloop en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
 3. Stimulatie van het Immuunsysteem: Afwisselende blootstelling aan warmte en koude stimuleert het immuunsysteem, wat kan bijdragen aan een betere weerstand en gezondheid op de lange termijn.
 4. Versterking van het Zenuwstelsel: Het contrast tussen warmte en koude zorgt voor een versterkend effect op het zenuwstelsel. Het helpt bij het verbeteren van de algehele mentale en fysieke veerkracht.
 5. Ontspanning en Verfrissing: Koud water kan verfrissend en verkwikkend zijn na de intense hitte van de sauna. Het geeft een gevoel van vernieuwing en revitalisering.
 6. Verbetering van de Huid: De afwisseling tussen warmte en koude stimuleert de huidcellen en kan bijdragen aan een gezondere, stralende huid.
 7. Psychologisch Welzijn: Het afwisselen van temperaturen, van warm naar koud, kan een opwindend en verfrissend gevoel geven, wat een positief effect heeft op je gemoedstoestand en welzijn.

Het gebruik van koud water in combinatie met de warmte van de sauna maakt deel uit van de traditionele sauna-ervaring en draagt bij aan de algehele therapeutische en ontspannende effecten van de sauna. Het is belangrijk om te onthouden dat de overstap van warmte naar koude op een geleidelijke en rustige manier moet gebeuren, om het lichaam niet te veel te belasten. Klik hier om een reservering te maken.