Voordelen van koud douchen – Hotel & Wellness ZUIVER

Voordelen van koud douchen

Mede door Wim Hof is koud douchen populairder dan ooit. Koud douchen geeft meer energie voor de dag, het stimuleert je immuunsysteem, bevordert het spierherstel, het verlicht gewrichtspijn, het maakt je stressbestendiger, het verlaagt de kans op depressie, het stimuleert je metabolisme en het is goed voor huid en haar.

Douche eerst lekker warm en aan het einde van je douchebeurt zet je de kraan helemaal koud. Begin eerst de onderarmen en onderbenen koud af te spoelen en als dat comfortabel voelt kun je steeds meer richting het hart werken. Je hoofd kort onder de koude douche houden, 2 of 3 seconden, niet langer. Begin met 15 tot 30 seconden koud afdouchen en zorg ervoor dat je niet meteen afdroogt maar even 2 minuten wacht en het lichaam de kans geeft om zelf op te warmen. Maximaal 1 tot 2 minuten koud afdouchen, langer levert geen extra voordelen op.

Koud douchen kan bijdragen aan een sterk, gezond en gelukkig leven. Omdat koude training de fysiologie van het lichaam verandert kan dit grote gevolgen hebben voor mensen met een slechte gezondheid of bepaalde ziektes. Daarom het volgende advies: Niet koud douchen bij zwangerschap, epilepsie, koorts en de secundaire vorm van Raynaud. Bij twijfel eerst je huisarts raadplegen.

Tekst: Ronald Smit, Personal Trainer en Gecertificeerd Wim Hof Methode Instructeur