Wat is een normale lichaamstemperatuur? – Hotel & Wellness ZUIVER

Wat is een normale lichaamstemperatuur?

U hebt misschien gehoord dat de “normale” lichaamstemperatuur 37°C (98,6°F) is. Dit getal is slechts een gemiddelde. Uw lichaamstemperatuur kan iets hoger of lager zijn.

Een lichaamstemperatuur die boven of onder het gemiddelde ligt, betekent niet automatisch dat u ziek bent. Een aantal factoren kan uw lichaamstemperatuur beïnvloeden, zoals uw leeftijd, geslacht, tijdstip van de dag en activiteitenniveau.

Is de temperatuur hetzelfde voor alle leeftijden?

Het vermogen van uw lichaam om de temperatuur te regelen verandert naarmate u ouder wordt. In het algemeen hebben oudere mensen meer moeite om warmte vast te houden. Ze hebben ook vaker een lagere lichaamstemperatuur.

Hieronder staan de gemiddelde lichaamstemperaturen op basis van leeftijd:

  • Baby’s en kinderen. Bij baby’s en kinderen varieert de gemiddelde lichaamstemperatuur van 36,6°C  tot 37,2°C.
  • Bij volwassenen varieert de gemiddelde lichaamstemperatuur van 36,1°C  tot 37,2°C.
  • Volwassenen ouder dan 65 jaar. Bij oudere volwassenen is de gemiddelde lichaamstemperatuur lager dan 37°C (98,6°F).

Houd er rekening mee dat de normale lichaamstemperatuur van persoon tot persoon verschilt. Uw lichaamstemperatuur kan tot 0,6°C (1°F) hoger of lager zijn dan de bovenstaande richtlijnen.

Door uw eigen normale bereik te bepalen, kunt u gemakkelijker weten wanneer u bijvoorbeeld koorts hebt.

Wat zijn de symptomen van koorts?

Een thermometerwaarde die hoger is dan normaal kan een teken van koorts zijn. Bij baby’s, kinderen en volwassenen duiden de volgende thermometermetingen meestal op koorts:

rectale of ooraflezingen: 38°C of hoger

metingen in de mond: 37,8°C of hoger

okselmetingen: 37,2°C of hoger

Onderzoek uit 2000 suggereert dat de koortsdrempel voor oudere volwassenen lager zou kunnen liggen, omdat oudere mensen meer moeite hebben om hun warmte vast te houden.

Wat gebeurt er met mijn lichaamstemperatuur als ik de sauna gebruik?

Wanneer u een sauna gebruikt, stelt u uw lichaam in feite vrijwillig bloot aan extreme omstandigheden. Terwijl u in de sauna bent, stijgt de temperatuur van uw huid sneller en anders dan de temperatuur in uw lichaam, die in feite nooit meer dan 1-2°C stijgt. Na ongeveer 10 minuten in de sauna is de temperatuur van uw huid echter gestegen tot 40-42°C. In vakjargon wordt dit hyperthermie genoemd, en het is een van de positieve effecten van het gebruik van de sauna. Het stimuleert en verhoogt uw stofwisselingssnelheid. Het verhogen van uw lichaamstemperatuur van 37°C naar 38-39°C is als het opwekken van een kunstmatige koorts. In tegenstelling tot uw lichaam kunnen veel bacteriën en virussen die ons ziek kunnen maken niet tegen zulke hoge temperaturen, wat betekent dat het gebruik van een sauna een effectieve manier kan zijn om infecties te bestrijden voordat ze toeslaan.