Weerstand tips van de saunameester

Koud hé, maar wel erg lekker, en vooral ook ERG GEZOND!

Mijn naam is Michel Carpay en ik ben al enige tijd werkzaam bij Spa Sport Hotel Zuiver als saunameester. Ik ben dan ook vaak met gasten in gesprek die mij vertellen dat ze een hekel hebben aan koud water en zich afvragen of ze verplicht zijn om te koelen. Ik vertel ze dan dat ze helemaal niks ‘moeten’ en vooral moeten doen waar ze zich goed en ontspannen bij voelen. Het gevoel van wellness staat hoog in het vaandel. Vervolgens leg ik wel uit dat het afkoelen na een saunagang of opgieting heel belangrijk is, maar vooral heel gezond en weerstandverhogend.

Waarom is koelen dan zo gezond?

Tijdens de saunagang stijgt je lichaamstemperatuur met 1 á 2 graden. Na deze kunstmatige koorts is het van belang om je lichaamstemperatuur weer terug te brengen naar je normale temperatuur. Dit doe je door eerst een zogenaamd (buiten) luchtbad te nemen. Je longen raken zo de warme lucht snel weer kwijt. Je lichaam koelt hierdoor op een rustige manier al deels af. Voor een ultieme afkoeling stap je hierna in het koude dompelbad of onder een koude douche. Als je geen tijd neemt om goed te koelen blijven de haarvaatjes open staan. Zo kun je diezelfde avond of zelfs de dag erna nog hoofdpijn krijgen. Goed koelen stimuleert het lichaam tot het aanmaken van endorfine, het ‘gelukshormoon’.

Bekijk onze sauna acties

Wat gebeurd er met ons lichaam bij het nemen van een koud dompelbad of een koude douche?

Tijdens de saunagang zorgt ons hart voor een stevige en betere doorbloeding. Je bloeddruk is gedaald en de warme omgeving van de sauna heeft een ontspannende werking gehad op je geest maar ook op je spieren, gewrichten en vitale organen. Het koelen heeft een stimulerende en reinigende werking op de huid en zorgt tevens dat de celvernieuwing in werking wordt gezet. Tijdens het koelen sluiten de poriën zich en levert dit een tintelende en verfrissende sensatie op. Door je bloot te stellen aan (soms) extreme temperatuurverschillen train je het gehele lichaam. Je verhoogt je natuurlijke weerstand als je dit met enige regelmaat doet.

De afwisseling van warm en koud is niet iets wat we pas recent ervaren als ultiem wellness moment. De Grieken en Romeinen waren ook al verzot op deze wisselbaden. In elk badhuis was dan ook al een koud dompelbad aanwezig. Niet alleen omdat het lekker is, maar vooral omdat het erg gezond is!

Geniet van je bezoek,

Michel Carpay

Bekijk onze sauna acties

93 % van de klanten beveelt ons aan.

8 sauna’s, 2 restaurants, bubbelbaden en veel meer!

Reserveer online en betaal op locatie!

Het meest ontspannende dagje weg in Amsterdam!

We hebben het altijd heerlijk naar ons zin bij Zuiver. Zeker met mooi weer is het ook prima vertoeven in de tuin.

Hellen, via The Feedback Company

Ik kom al een aantal jaren bij Spa Zuiver en ben nog steeds lyrisch. Zolang ik volledig zen naar huis ga, blijf ik jullie vaste klant. Ga zo door!

Y.G. Hogeling via The Feedback Company

Elke maand komen we terug voor een goed diner en een heerlijk avondje in de sauna.

Hele vriendelijke en relaxte sfeer, prettige omgeving en aardige en professionele medewerkers. Heerlijke massages gehad. Ik kom regelmatig voor diverse behandelingen en het is altijd goed én schoon!

Roos Jacobs, via The Feedback Company

Gisteravond met 2 vriendinnen naar de Spa geweest. Heerlijk gegeten en genoten van het opgieten en de sauna’s. Super, zeker voor herhaling vatbaar!

Jolanda Luppers, via Facebook