Opgietingen: Even helemaal wegdromen

Beroemd en berucht, de opgietingen van Zuiver. Al 10 jaar lang één van de dagelijkse hoogtepunten die een bezoek aan de spa een ware belevenis maken.

Löyly is de Finse benaming voor het opgieten in een sauna. Tijdens een Finse Lőyly, of vrij vertaald in het Nederlands: ‘stoomstoot’, giet de saunameester water verrijkt met aromatische oliën over de saunakachel en ‘wappert’ de ontstane waterdamp door de sauna. Door de toename van de luchtvochtigheid voelt de lucht ineens veel heter en lijkt het alsof de temperatuur in de sauna stijgt, maar in feite daalt de temperatuur juist. De luchtstroom die wordt veroorzaakt door de ‘wapperende’ handdoek zorgt ervoor dat de isolerende luchtlaag rondom de huid wordt doorbroken. Dit voelt als warm en koud tegelijk.

Een opgieting is bedoeld om het lichaam even goed aan het werk te zetten in de warme cabine. De huid wordt steeds warmer tot heel intens op het laatst. De lichaamstemperatuur stijgt met 1 tot 1,5 graad waardoor je naar een ‘koortsachtige toestand’ gaat. Het hart begint sneller te kloppen, vaten verwijden zich iets, poriën gaan openstaan en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. Het lichaam spant zich in om te koelen. Je begint te zweten waardoor je afvalstoffen kwijtraakt en je poriën van binnenuit worden gereinigd. Deelname aan een opgieting is als het ware een detox voor het lichaam en is te vergelijken met een goede work-out.

Iedere opgieting is uniek!

De saunameesters van Zuiver hebben de vrijheid om hun opgietingen zelf op te bouwen. Iedere saunameester heeft zijn eigen identiteit waardoor iedere opgieting uniek is. De enorme keuze uit verschillende oliën geeft de saunameesters de mogelijkheid om te experimenteren. Maar ook de keuze in geluid en ‘wappers’ maken de opgietingen heel divers. Niet alleen een handdoek kan worden gebruikt om de luchtstroom te creëren, ook een mooie waaier of een hoepel lenen zich hier uitstekend voor.

Saunameester Ado

Saunameester Ado Elvers kwam een paar maanden na de opening als gast bij Zuiver. De spa was net een paar maanden geopend en er was die dag geen saunameester aanwezig. Desondanks stonden er voor aanvang van de opgieting ongeveer 12 gasten te wachten. Ado twijfelde geen moment en vroeg de gastvrouw of hij een opgieting mocht verzorgen. En zo geschiedde.

Inmiddels is Ado al 9 jaar – naast zijn werk als lifestyle coach en videograaf – werkzaam als saunameester bij Zuiver. Vanuit Groningen rijdt hij gemiddeld twee keer in de week naar Zuiver om hier opgietingen te verzorgen. Hieruit blijkt wel hoe groot zijn passie voor het vak is.

“Hoe gasten de opgietingen beleven hangt mede af van de gemoedstoestand."

Sommigen hebben bijvoorbeeld onderweg naar Zuiver in de file gestaan of hebben te maken gehad met langdurige stress. Hierdoor zijn ze toe aan een moment van ontspanning. Anderen komen juist heel vrolijk binnen en hebben na een lange tijd weer eens met een vriend of vriendin afgesproken om gezellig bij te kletsen. Iedere gast heeft een ander uitgangspunt voor een bezoek aan de sauna. Ik hoop met mijn opgietingen iedereen even te laten ‘dalen’ in het hier en nu. Even ontspannen en onthaasten, weg van het dagelijkse ‘moeten’. Een opgieting is echt even een moment voor jezelf. Ik krijg heel veel energie van de gasten en vertel ze met mijn opgietingen graag een verhaal, ik wil de mensen raken en gun ze dat moment,” aldus Ado.

Ado neemt de gasten in zijn opgietingen mee op reis. Griekenland, Portugal en Corsica zijn o.a. de bestemmingen die worden aangedaan. Ado; “Sfeer is heel belangrijk. Ik creëer graag een fijne stemming en met geuren en muziek neem ik de gasten mee in mijn verhaal.” Tijdens zijn Griekse opgieting start Ado buiten voor de sauna al met wat lossere Griekse muziek, hij stelt zich voor in het Grieks en nodigt de gasten uit op het terras van zijn Griekse taverne. Met ‘gevoelige’ Griekse muziek start het verhaal. Qua tekst is het Grieks voor vele gasten niet te volgen, maar door de prachtige stem en de emotie die de zanger in zijn nummer laat doorklinken komt de muziek ‘binnen’. De zanger vertelt dat hij in de tuin staat van zijn geliefde maar hij mag haar van haar ouders niet zien. Toch blijft hij in de tuin staan in de hoop dat de deur een klein stukje opengaat en hij toch een blik op haar kan werpen. Wat betreft geur begint Ado met anijs, wat je doet denken aan Griekse Ouzo.

Daarna volgt een opgieting met de geur van honing samen met enkele ijsballen waar Ado de geuren kaneel en noten aan toegevoegd heeft. Deze combinatie imiteert de verse geur van heerlijke baklava. Er wordt afgesloten met munt, het veel gebruikte kruid in de Griekse keuken. Met de muziek van I Muvrini neemt Ado de gasten mee naar Corsica en met een typisch Portugese Fado waan je je even in Lissabon. Bij zijn mindfulness opgieting gebruikt hij intense geuren als opium, wierook of ocean. Als start van een mooie dag verwerkt Ado graag zachte bloesemgeuren in combinatie met serene pianomuziek. Zij vertellen het verhaal van de zonsopkomst. Zo heeft iedere saunameester zijn eigen thema’s.

“Stilte is essentieel wanneer je deelneemt aan een opgieting, dan kom je pas echt tot jezelf."

Niemand zit te wachten op de gesprekken van andere gasten. Je kunt er als saunameester een hele show van maken, maar ik denk dat onze gasten 15 minuten willen ontspannen en genieten van de geuren en de muziek. En dit alles in stilte. Als saunameester ben je wel aanwezig maar eigenlijk ook niet. De gasten moeten hun eigen gevoel ervaren. Door je ogen te sluiten wordt de buitenwereld kleiner en je innerlijke wereld groter. Je hebt alleen nog wat je ruikt en wat je hoort. Door aandacht naar je ademhaling te brengen wordt het in je hoofd ook rustiger. Bij Zuiver voelen wij heel goed dat wij er zijn voor onze gasten en dat blijkt wel uit de reacties en het feit dat de meeste van hen heel graag weer terugkomen,” aldus Ado.

Tips

Na je deelname aan een opgieting is het belangrijk om goed te koelen, trek niet direct je badjas aan. Je lichaam bouwt tijdens de opgieting heel veel warmte op en door direct een badjas aan te trekken of een handdoek om te doen sluit je het lichaam af. 15 minuten in de sauna betekent tussen de 5 en 15 minuten buiten lekker afkoelen – dit verschilt per persoon – en helpt een mogelijk zwaar hoofd of zelfs hoofdpijn aan het eind van je sauna dag te voorkomen.

Neem vervolgens een lauwe douche om de afvalstoffen te verwijderen gevolgd door een koud dompelbad of douche. Vergeet hierbij vooral niet het hoofd te koelen. Heb je nog niet eerder aan een opgieting deelgenomen? Kies dan voor een plekje op de onderste bank. De warmte stijgt naar boven waardoor het op het onderste bankje minder heet wordt en je het langer vol kunt houden. Zeven dagen in de week worden door de saunameesters opgietrituelen verzorgd in onze Finse sauna. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt of voor de nodige tips voor de beste saunabeleving!


Bekijk de jubileumdeals

93 % van de klanten beveelt ons aan.

Een zwembad, diverse binnen -en buitenbaden en een prachtige tuin

Reserveer online en betaal op locatie!

Het meest ontspannende dagje weg in Amsterdam!

We hebben het altijd heerlijk naar ons zin bij Zuiver. Zeker met mooi weer is het ook prima vertoeven in de tuin.

Hellen, via The Feedback Company

Ik kom al een aantal jaren bij Spa Zuiver en ben nog steeds lyrisch. Zolang ik volledig zen naar huis ga, blijf ik jullie vaste klant. Ga zo door!

Y.G. Hogeling via The Feedback Company

Elke maand komen we terug voor een goed diner en een heerlijk avondje in de sauna.

Hele vriendelijke en relaxte sfeer, prettige omgeving en aardige en professionele medewerkers. Heerlijke massages gehad. Ik kom regelmatig voor diverse behandelingen en het is altijd goed én schoon!

Roos Jacobs, via The Feedback Company

Gisteravond met 2 vriendinnen naar de Spa geweest. Heerlijk gegeten en genoten van het opgieten en de sauna’s. Super, zeker voor herhaling vatbaar!

Jolanda Luppers, via Facebook