A cold shower each day keeps the doctor away

Koud (af)douchen, het idee alleen bezorgt veel mensen de koude rillingen, maar met de juiste opbouw, ademhaling en mindset is het makkelijker dan je denkt! Zie hier 9 redenen waarom een koude douche een super goed idee is. Onderaan dit artikel leg ik uit hoe je koud (af)douchen kan opbouwen.

Koude douches verhogen de bloeddoorstroming
Met gemiddeld 125.000 kilometer aan vatenstelsel in 1 menselijk lichaam is het belangrijk om deze in een goede conditie te houden. Een koude douche is een krachttraining voor je vaten en zal het hart ondersteunen bij de bloedcirculatie. De bloedvaten vernauwen iets en moeten, samen met het hart, harder werken om de bloedstroom gaande te houden. Hierdoor versterken het hart en de bloedvaten, wat zich vertaalt naar een betere doorbloeding op langere termijn. ‘De betere circulatie bevordert de algehele gezondheid, prestaties en het herstel. Ze zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen en energie bij de spieren en organen terecht komen, terwijl tegelijkertijd afvalstoffen zoals melkzuur efficiënter worden verwijderd.

Koude douches zorgen voor een betere sportprestatie en bevorderen het herstel na het sporten
Ten eerste kan een koude douche vóór je gaat trainen wonderen doen, je lichaamstemperatuur is een beetje lager bij de start van je training, je bent alert en hebt een super focus.

Na het sporten zal je nog meer zin hebben in dat koude water dan er voor. Een koude douche na het sporten kan verzachtend werken op pijn en ontstekingen. Zo’n beetje elk systeem in je lichaam krijgt een boost. Hoe sneller je lichaamstemperatuur na de activiteit verlaagt, hoe beter je zult herstellen.

Koude douches boosten je immuunsysteem
Eén van de belangrijkste voordelen van een dagelijkse koude douche is het feit dat het een boost geeft op jouw immuunsysteem.  Verschillende studies laten zien dat het nemen van een dagelijkse koude douche een verhoogde aanmaak teweegbrengt van het aantal witte bloedcellen. Witte bloedlichaampjes verdedigen het lichaam tegen infecties met lichaamsvreemde stoffen en indringers zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten.

Je zult er gewicht door verliezen
Koude douches kunnen een positief effect hebben op jouw uiterlijk, in verband met het stimuleren van je vetverbranding; De meeste mensen weten dit niet, maar er zijn 2 types van vetweefsel in ons lichaam. Wit vetweefsel en bruin vetweefsel. Het witte buikvetweefsel is het ongezonde vetweefsel. Het bruine vetweefsel heeft daarentegen de functie om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer je een koude douche neemt, zal het bruine vetweefsel geactiveerd worden wat resulteert in een verhoging van energie- en calorieverbruik om je lichaam warm te houden. Bruin vet gebruikt wit vet als brandstof. Koude temperaturen kunnen de hoeveelheid bruin vetweefsel tot 15 keer verhogen, wat kan resulteren in een gewichtsverlies van 4 tot 5kg per jaar.

Koude douches hebben een positief effect op je lymfesysteem
Een zeer belangrijk effect van het nemen van een koude douche is het positieve effect op het lymfesysteem. Het lymfesysteem heeft als doel de afvalproducten die zich in de cellen hebben opgestapeld te verwijderen.

Koude douches verlagen depressie
Eén van de bekendste voordelen van het dagelijks nemen van een koude douche is het positief effect op de symptomen van depressie. Koude douches stimuleren de zogenaamde ‘blue spot’, wat in de hersenen de primaire bron van noradrenaline is. Noradrenaline is een neurotransmitter en een hormoon die een rol speelt in het verlichten van depressie.

Koude douches maken je wakker EN laten je beter slapen
Dat een koude douche in de ochtend jou meteen ‘aan’ zet lijkt een logisch gegeven maar weet je dat een koude douche voor het slapen gaan ook helpt om beter te gaan slapen? Onze lichaamstemperatuur zal tijdens de slaap verlagen om zo herstel te promoten. Een koude douche zet jouw temperatuur alvast in een lagere stand.

Het zal je stress doen verminderen
Samen met het verhogen van je veerkracht tijdens stressvolle situaties, zullen koude douches het urinezuur niveau in je lichaam doen dalen. De rol van urinezuur en verzuring is al meermaals aangetoond als oorzaak van verschillende (ernstige) ziekten.

Het zal een positief effect hebben voor je haar je huid
Moest je nog niet overtuigd zijn van het goede gevoel, dan misschien door het positieve effect op je uiterlijk. Eén van de beste manieren om je huid en haar te verbeteren is het nemen van een koude douche. En het is gratis! Koude douches zullen je huid en haar ondersteunen minder natuurlijke oliën te verliezen.

Hoe start ik met koud (af)douchen
Als je nog nooit onder een koude douche hebt gestaan dan douche je eerst warm, vervolgens ga je naar de koude douche en dan focus je eerst op de ademhaling; kort (1 a 2 seconden) door de neus inademen en lang (3 tot 5 seconden) door de mond uit ademen. Rustig zo blijven doorademen en de koude douche aanzetten. Dan houd je elk been vanaf de enkel naar de romp onder de koude straal (altijd richting het hart werken als je net begint) niet langer dan 10 tot 15 seconden per been. Daarna zijn de armen aan de beurt, ook hier eerst de polsen en dan weer richting de romp werken. Als je hier na verloop van tijd aan gewend bent (voor de één is dit 3 weken, voor de ander 3 jaar of langer) dan is het de tijd voor de romp, draai rustig rondjes zodat de voorkant en achterkant van de romp voldoende koud water over zich heen krijgt. Als je eenmaal aan het koud douchen gewend bent kun je meteen helemaal onder de koude douche stappen, langer dan 2 minuten is niet nodig. Merk je dat je het na een koude douche nog uren koud hebt dan heb je er waarschijnlijk te lang onder gestaan, advies is om het dan rustiger op te bouwen.

Let op! Het hoofd mag ook onder de koude douche maar slechts voor een paar seconden. Iedereen die wel eens te snel een ijsje heeft gegeten kan zich die steken in het hoofd nog wel herinneren, dat komt door het knijpen van de vaten in je hoofd door de kou. Houd je het hoofd te lang onder de koude straal dan loop je ook de kans op die steken in je hoofd.

Kan iedereen onder een koude douche stappen?
Nee, heb je één of meerdere van de hieronder genoemde aandoeningen/situaties dan wordt het afgeraden om koud te douchen of eerst contact op te nemen met je huis-/behandelendarts. Bij twijfel neem dan ook eerst contact op met je behandelend arts/huisarts.

Hart-en/of vaatproblemen
Personen met hart- en/of vaatproblemen moeten extra oppassen met koude training. Raadpleeg eerst je huisarts of behandelend specialist voordat je begint met koud douchen. Zij dienen de blootstelling aan koude zeer langzaam op te bouwen. Wanneer personen bètablokkers gebruiken wordt koude training afgeraden.

Fenomeen van Raynaud
Het fenomeen van Raynaud is een vaataandoening waarbij de bloedtoevoer door spasmes van het vatenstelsel stopt. Vooral als het koud is kunnen klachten als verkleurde vingers, tenen en/of het krijgen van een witte neuspunt zich voordoen. Er stroomt dan geen bloed meer naar deze gebieden. Een dergelijke aanval kan 5 tot 30 minuten duren.

Snelle schildklierwerking
Omdat koude training je metabolisme een flinke boost geeft wordt het afgeraden om lang de kou te trotseren. Een korte koude douche van ongeveer 30 seconden is geen probleem.

Bijnieruitputting/Burn-out
Bij een volledige Burn-out/bijnieruitputting is koud douchen niet aan te raden, er kunnen immers geen stresshormonen aangemaakt worden. Ben je herstellende van een burn-out/bijnieruitputting dan kan het juist zinvol zijn om met koud (af)douchen te starten, luister goed naar je lichaam, zeer langzaam opbouwen.

Dit artikel is geschreven door Ronald Smit, gecertificeerd Wim Hof instructeur en eigenaar van IceCubeEvents.nl. Wij verzorgen workshops, trainingen en lezingen in de Wim Hof methode voor particulieren en bedrijven. De meeste van jullie kennen mij als Personal Trainer bij Zuiver, heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel, koud douchen of over de Wim Hof methode loop dan eens bij mij langs. Je kunt mij van maandag tot en met vrijdag vinden in de fitnessruimte.

93 % van de klanten beveelt ons aan.

8 sauna’s, 2 restaurants, bubbelbaden en veel meer!

Reserveer online en betaal op locatie!

Het meest ontspannende dagje weg in Amsterdam!

We hebben het altijd heerlijk naar ons zin bij Zuiver. Zeker met mooi weer is het ook prima vertoeven in de tuin.

Hellen, via The Feedback Company

Ik kom al een aantal jaren bij Spa Zuiver en ben nog steeds lyrisch. Zolang ik volledig zen naar huis ga, blijf ik jullie vaste klant. Ga zo door!

Y.G. Hogeling via The Feedback Company

Elke maand komen we terug voor een goed diner en een heerlijk avondje in de sauna.

Hele vriendelijke en relaxte sfeer, prettige omgeving en aardige en professionele medewerkers. Heerlijke massages gehad. Ik kom regelmatig voor diverse behandelingen en het is altijd goed én schoon!

Roos Jacobs, via The Feedback Company

Gisteravond met 2 vriendinnen naar de Spa geweest. Heerlijk gegeten en genoten van het opgieten en de sauna’s. Super, zeker voor herhaling vatbaar!

Jolanda Luppers, via Facebook